avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii la Asociatia de proprietari si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii la Asociatia de proprietari si impozitarea

Buna seara la toti Moderatorii, Consultantii si Utilizatorii acestui Forum!
Sarut mana Doamnelor si Domnisoarelor!
De curand am aflat de la un membru din conducerea Asociatiei de proprietari a blocului in care locuiesc ca sumele incasate la "fondul de reparatii" se vor impozita daca nu vor fi utilizate pana la data de 31 ianuarie 2012.
Pentru ca am indoieli in ceea ce priveste veridicitatea acestei afirmatii , daca aveti cunostinta despre vreo prevedere legala referitoare la impozitarea amintita, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi dati un raspuns.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:46, 24 Septembrie 2011
Asociatiile de proprietari sunt scutite de impozit . Nu se percepe nici un impozit chiar daca nu s-au folosit banii. Legea 230/2007
Sarut mana!
Va multumesc pentru raspuns!
Speram sa-l primesc in aceasta formulare.
Banuiesc ca cel care mi-a oferit informatia cu impozitarea s-a referit la un depozit bancar cu dobanda la termen unde se regaseste o parte din fondul de reparatii, dobanda urmand a fi impozitata. In felul acesta cred ca vrea sa induca ideea ca daca nu se fac niste asa-zise reparatii cu care nu toti proprietarii sunt de acord Asociatia va fi pagubita cu 16% din fond.
O seara frumoasa!

Membrul din conducerea acelei asociatii stie el ceva dar ori nu stie bine ori nu a explicat bine ca sa intelegeti...
Asadar asociatiile de proprietari nu sunt, nu pot fi impozitate pentru banii incasati de la membrii sai pentru intretinere, pentru sumele incasate in fondul de reparatii, in fondul de rulment, in fondurile special constituite..., pentru un motiv foarte simplu: in Romania persoanelor juridice (dar si persoanelor fizice in cele mai multe cazuri) li se impoziteaza veniturile, profitul, dividentele, dobanzile....
Asa se face ca daca o sa va uitati pe extrasul de cont de la banca o sa constatati ca la dobanda aferenta sumei din cont, se calculeaza, retine si vireaza la buget 16% impozit. Dar este un venit ce se impoziteaza si nu se impoziteaza suma din cont, suma depusa de asociatie sau de membrii sai, ci numai venitul adus de acea suma.
Totusi asociatia trebuie sa plateasca impozit pentru veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune, daca aceste se tin in evidenta contabila ca "venituri din exploatarea..." si nu sunt folositi, cheltuiti legal pentru intretinere, reparatii, modernizari... La aceasta s-a referit cel care va spus de impozitare.
Asadar, daca aveti incasari din panouri asezate pe bloc, din antene de telefonie, din alte spatii comune inchiriate..., transferati-i lunar, trimestrial sau semestrial in fondul de reparatii si astfel la 30 iunie si 31 decembrie, cand se fac raportarile financiar-contabile sau "situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv" sa nu aveti in acestea "venituri din explatarea proprietatii comune" (sold zero chiar daca are rulaj).
De unde nu-i, nici Dumnezeu nu ia! Doar daca nu se cred unii chiar mai mari.
Multumesc!
Sunt pe deplin lamurit!
Daca veniturile din exploatare se impart la proprietari,ca asa vor unii,si nu sunt folosite pentru reparatii spatii comune , se impoziteaza cu 16%

Alte discuții în legătură

Vechi contract inchiriere- este legal?? ContSters268673 ContSters268673 Buna ziua, Suntem asociatie de proprieteri... bloc... La parterul blocului, linga scara de intrare in bloc avem un spatiu de 14 mp pe care l-am inchiriat in ... (vezi toată discuția)
Impozit asociație proprietari adivasiu adivasiu la asociatia de proprietari avem inchiriate spatii cu destinatie comuna, pe bloc, unde au fost montate cateva antene GSM. asociatia plateste impozit de 16% pe ... (vezi toată discuția)
Venituri asociatie de proprietari cotelino cotelino daca pentru veniturile obtinute de o asociatie de proprietari se plateste impozitul pe profit, suma ramasa la ce se poate folosi? se pot plati cheltuielile ... (vezi toată discuția)